כל מי שלמד אי פעם באקדמיה, וזה לא משנה באיזה מקצוע מדובר, יודע היטב שהלימודים מצריכים ריכוז, חשיבה מרובה, יצירתיות ולא מעט התמדה, או בקיצור הם מצריכים מאיתנו מוח חד ומהיר מחשבה, וכאשר אנו מרגישים עייפות במרבית שעות היום, זה בהחלט מצב שקשה להיות בו. אם זה נובע מחוסר שינה חשוב לבדוק מה הסיבות לכך וכך ניתן לטפל בבעיה, אבל מה קורה כשמדובר על עייפות מוגזמת ותדירה גם לאחר שאנו ישנים באופן קבוע שנת לילה מלאה? ובכן, אם גם אתם מרגישים כך, דעו שזהו מצב נפוץ ביותר ואתם לא לבד. למעשה, כמעט אחד מתוך שני אנשים יכול לשפר את שנת הלילה שלו באמצעות שינוי של הרגלים ישנים ויצירה של הרגלים חדשים. בואו נדבר על כמה מהאפשרויות.

תכנון מחזור השינה

בשלב הראשון חשוב לשלול בעיות רפואיות שגורמות לעייפות. לאחר שעשינו זאת ולא נמצאה בעיה מסוימת, הדבר הראשון שחשוב להכיר הוא מושג שנקרא מחזורי שינה וחשוב להתאים את השינה למנגנון הזה כדי להפיק ממנה יותר ולהרגיש הרבה יותר אנרגטיים במהלך היום.

בכל מחזור שינה אחד ישנם חמישה מצבים והם:

הירדמות

מעבר ממצב ערות למצב שינה. שלב קצר של דקות ספורות, לרוב עד עשר.

שינה קלה

המוח עדיין לא נכנס למצב שינה עמוק כמו במצב הבא. פעילות המוח עם זאת ממשיכה להאט את הקצב שלה וקצב הלב וחום הגוף יורדים בהתאמה. בשלב הזה פעולת העיניים נפסקת לחלוטין.

שינה עמוקה

בשינה העמוקה הגוף יכול להשתקם ולצבור אנרגיות. קצב הפעילות המוחית וחום הגוף ממשיכים לרדת.

שינה עמוקה עם גלי מוח איטיים

זהו שלב השינה העמוק ביותר בו השיקום של הגוף הוא המשמעותי ביותר.

שלב שנת REM

מתחיל עד כשעה וחצי מרגע ההירדמות. פעילות מוח מהירה יותר וחלומות.

בשנת לילה ממוצעת אנו חווים בין ארבעה לשישה מחזורי שינה. השלבים החשובים הם מחזורי השינה העמוקה ושנת ה-REM. מומלץ לחוות אותם ללא הפרעה והטיפים הבאים הם הדרך לעשות זאת.

ישנים ועדיין מרגישים עייפים? יש מה לעשות

חושך מוחלט

מקורות אור יפריעו לשינה שלכם והיא תהיה איכותית פחות. מומלץ לישון עם כמה שפחות אור ואם אתם חייבים אז עדיף מנורה מרוחקת עם אור חלש. כמו כן חשוב מאד להימנע משינה עם טלוויזיה דולקת או עם מסכים מכל סוג אחר.

אכילה מאוחרת

אם תאכלו ארוחות כבדות בשעה מאוחרת זה בהחלט ישפיע על השינה שלכם. הגוף יזדקק ליותר אנרגיה כדי לעכל את האוכל ולא יקבל את ההזדמנות לאגור כוחות ולהתאושש. במצבים הללו שלבי השינה העמוקים יהיו משמעותית עמוקים פחות.

קפאין

באופן דומה, גם קפאין ישפיע באותה הצורה ובראש ובראשונה חשוב שלא לצרוך קפאין כשעה לפני השינה. בכלל מומלץ להקפיד על שתי כוסות קפה ביום ובכך להקפיד גם על אורח חיים בריא, ולדעת שגם אם אתם כן נרדמים וחושבים שאין לכך השפעה, זה בהחלט משפיע על מחזורי השינה.

מדיטציה

כאמור, בשלבי השינה העמוקים ביותר פעילות המוח היא איטית וחום הגוף יורד. גם מדיטציה, תרגילי נשימות ומיינדפולנס מביאים את הגוף לאותו מצב פיזיולוגי. אם תתמידו ותקפידו על מדיטציה בכל ערב כחצי שעה לפני השינה, אתם למעשה עוזרים למוח שלכם להיכנס למצב של שינה עמוקה במידה רבה ומשפרים את איכות השינה שלכם.

בשורה התחתונה, עייפות קיצונית ללא נדודי שינה היא נפוצה ביותר. למרבה המזל ניתן להתגבר עליה אם מבינים את המקור אליה ובעזרת שמירה על מחזורי שינה תקינים תוכלו גם אתם לעשות זאת.