לא רק לסטודנטים למשפטים: מהו פינוי מושכר?

אף בעל דירה לא רוצה להגיע למצב שבו הוא נאלץ לפנות שוכר מדירה, אשר לא מוכן להתפנות לבד. זהו בוודאי מצב לא פשוט ויש בו מגוון רגישויות שצריך להביא בחשבון. עם זאת, זהו גם מצב ידוע המתרחש לא מעט וכזה שבהחלט ניתן לפתור ביעילות. כיצד עושים זאת? המשיכו לקרוא וגלו!

מתי מותר למשכיר לפנות דייר מהדירה?

תביעת פינוי מושכר היא תביעה מדייר לפנות את הנכס שהוא שוכר, והדבר עשוי להידרש בעיקר בשני מצבים. האחד הוא הפרת חוזה משמעותית, כמו למשל שימוש במבנה למטרה שאסורה לפי החוזה, והמצב השני הוא פגיעה בזכות הקניין של בעל הדירה – למשל כאשר לשוכר נגמרה תקופת השכירות והוא לא מתפנה מרצונו הטוב. ניתן לקרוא מידע על ההליך של פינוי דייר במצבים כאלה באתר כל זכות. במבט כללי, הליך הפינוי הוא הליך קבוע וידוע אשר מאזן בין זכות בעל הדירה שלא להיות מנוצל לרעה לבין זכות הדייר שיכובד החוזה שנחתם עימו.

איך בא לידי ביטוי הליך הפינוי?

פנייה לדייר

קודם כל, כדאי מאוד לנסות לפתור את העניין בדרכי נועם מול הדייר עצמו, בין אם זה סטודנט שעבר לדירה או זוג נשוי. זהו שלב של בירור העניין, מאחר שייתכן שיש דברים שאתם עדיין לא יודעים שיבהירו את הסירוב להתפנות. כמו כן, ייתכן שבעקבות השיחה הדייר יתפנה מרצונו. בכל מקרה, זהו שלב חיוני לכל הפחות בכדי להראות הגינות ורצון טוב מצידכם. מומלץ מאוד כבר בשלב זה לתעד היטב את הדברים. מתי דיברתם ועם מי דיברתם, מה בדיוק נאמר וכדומה. מותר לכם גם להקליט שיחה – ישירה או טלפונית, כל עוד אתם צד בשיחה. אין חובה ליידע את הצד השני שאתם מקליטים.

מכתב התראה

השלב הבא, הוא משלוח מכתב התראה לדייר. זה יהיה כמובן מכתב רשום ואפשר, ואפילו כדאי, שהוא יהיה מכתב מעורך דין. המכתב הוא שלב רשמי וחיוני, אשר מסירתו תבטיח ותוכיח שהדייר עודכן לגבי המצב ולגבי הנדרש ממנו. כמובן, הוא יוכל להגיב בשלב זה בדרכים שונות, ובהן פינוי המקום או מתן הסברים או העלאת טענות מצידו. במקרה כזה, שימוש בשירותי שליחות משפטית כשרוצים להעביר מסמכים רגישים ואישיים הוא קריטי כדי לשמור על פרטיות הצדדים ולהוכיח את מסירת המכתב לנמען.

הגשת תביעה

אם גם זה לא עוזר, ניתן כעת לפנות לבית המשפט ולהגיש תביעה בנושא זה. זה יכול להיות בהליך מזורז למטרת פינוי בלבד או בהליך רגיל למטרת פינוי ומטרות נוספות (כמו פיצוי על נזקים). הדייר יקבל את כתב התביעה ויהיו לו 30 יום להגיב עם כתב הגנה משלו. השלב הבא הוא דיון בבית המשפט. הוא ייקבע לעד 30 ימים מהמועד האחרון להגשת כתב ההגנה על ידי הדייר. כעת בית המשפט אמור לתת פסק דין וזאת בתוך 14 ימים. אם בפסק הדין נקבע מועד פינוי, יש להמתין עד שהוא יגיע.

הוצאה לפועל

אם למרות החלטת בית המשפט הדייר לא פינה את המקום עד למועד שבית המשפט הגדיר, ניתן לפנות להוצאה לפועל. זהו שלב סופי שבו ההוצאה לפועל לוקחת את העניינים לטיפולה ואחריותה המלאים. בעלי הדירה נשארים מחוץ לעניין וכעת האינטראקציה היא בין הדייר לבין אנשי ההוצאה לפועל, אשר מתורגלים בכך ופועלים בזריזות וביעילות על מנת לפתור את המחלוקת.

לסיכום

כשמדובר בפינוי שוכר מדירה, כדאי לבעלי דירות להכיר נושא זה מראש כיוון שזאת בעיה שעלולה לצוץ וחשוב לדעת כיצד להתמודד עימה. אם תהיו ערוכים כראוי למקרים מסוג זה, תוכלו לטפל בהם באופן היעיל ביותר, במקרה שבו הדבר יידרש. רצוי שתדעו שזהו ההליך הרשמי והחוקי ואסור לבעל הדירה לפעול בדרכים אחרות, כמו למשל, לפנות באופן פיזי בעצמו ולהוציא את הדייר או את רכושו או אפילו להחליף מנעול בדירה ללא ידיעת השוכר.

המאמרים שלנו

נגישות