תואר אקדמי הוא השער שלנו לקריירה מבטיחה, להצלחה מקצועית וגם לשכר ראוי. כיום, לא רק שיש הרבה סוגי תארים שניתן לבחור מהם, אלא גם קיימים מוסדות רבים המוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה כלימודים לתואר ראשון. החלוקה בין המוסדות היא למעשה בין אוניברסיטאות למכללות. ההבדל העיקרי הוא לא רק בהגדרה הרשמית, למרש שגם היא חשובה, אלא בכמות המחקר וגם התקציבים אשר מגיעים לאותם מוסדות לימוד. אם אתם מעט מבולבלים מההבדל בין המוסדות הללו ומתלבטים מה עדיף לכם לבחור, המשיכו לקרוא. אנו נעלה כמה נקודות להשוואה בין המוסדות הללו, השוואה אשר תוכל לעזור לכם לקבל החלטה שהיא גם אישית וגם נובעת מתוך הרבה ידע.
תנאי קבלה, עלויות ועוד
באופן כללי, תנאי הקבלה לפקולטות רבות באוניברסיטה הם יותר קשוחים מאשר מקביליהן במכללות השונות. עלויות הלימוד לעומת זאת יכולות להיות גבוהות באופן משמעותי במכללה. לעיתים, שווה לשלם את שכר הלימוד הגבוה מאשר להתעכב שנה בשביל לשפר בגרויות או פסיכומטרי. מי שיש לו ציונים לקבלה לאוניברסיטה, טוב יעשה אם גם ישקול את הקבלה למכללה מפני שיש לה עוד יתרונות.
גמישות בלוח הזמנים
מכללות רבות מאפשרות לימודים גמישים באופן המאפשרים עבודה וחיי משפחה במקביל ללימודים. באוניברסיטאות המצב הוא שונה בתכלית עם תוכניות לימוד אשר לעיתים קרובות מקשים אפילו על עבודה סטודנטיאלית. זה מקבל עוד יותר משמעות בתארים גבוהים כאשר הסטודנטים בוגרים יותר וחלקם בעלי משפחה אשר אותה צריך לפרנס. נציין שלעיתים אותה גמישות יכולה לגרום לתוכנית הלימודים להיגרר מעט, במקרים רבים זה לא כך.
מוניטין, רמת לימודים
זהו סעיף בו לאוניברסיטאות יש בדרך כלל יתרון, לפחות בנושא המוניטין. באוניברסיטאות, בנוסף ללימודים, מתבצע גם מחקר אקדמי מקיף. זה דוחף את רמת הלימודים כלפי מעלה. גם תנאי הקבלה המחמירים תורמים למוניטין.
יש לציין שמכללות רבות מנהלות לימודים ברמה אקדמית שאינה נופלת מאוניברסיטאות בנושאים מקבילים. הסגל במכללות מגיע במקרים רבים מהפקולטות הנחשבות ביותר בארץ.
לאוניברסיטאות הרשמיות יש בדרך כלל מוניטין גם בחו"ל וקשרים אקדמיים עם אוניברסיטאות מקבילות בחו"ל. מי שמתכנן קריירה אקדמית, צריך כנראה להתחיל את דרכו באוניברסיטה ולא במכללה.
חיי חברה ואווירה
חלק בלתי נפרד מהלימודים האקדמיים, לפחות לתואר הראשון, הוא חיי החברה הסטודנטיאליים. בכל מוסד אקדמי יש אווירה שונה. ישנם מוסדות מאד המוניים עם הרבה סטודנטים והרבה 'אקשן'. זה יכול להיות מושלם למי שזה מתאים. מהצד השני, מכללות יכולות להיות לעיתים מקומות הרבה יותר אינטימיים עם חיי חברה יותר מגובשים. זה נכון בעיקר לגבי המכללות אשר נמצאות בצפון או בדרום הארץ.
קיימים גם קמפוסים מרוחקים, הנקראים 'שלוחות' של אוניברסיטאות עם אווירה אינטימית ולכן קשה להצביע על הבדל ברור לכיוון אחד מסוגי המוסדות.
לבסוף נציין שההבדלים המסורתיים בין מכללות לאוניברסיטאות מצטמצמים בכל פרמטר שהוא. ההמלצה הכי טובה שנוכל לתת היא להשוות את הפקולטות והמחלקות השונות במוסדות לימוד שונים כאשר מביאים בחשבון את הקריטריונים אשר הצבנו כאן ואז לקבל החלטה. בהצלחה!