האמת היא שזה לא ממש משנה אם אנחנו מגדרים עצמינו כדתיים אדוקים המקפידים למלא ככל הניתן אחר תרי"ג מצוות או שאנחנו מגדירים עצמינו כחילונים ועושים השתדלות במסגרת היכולת שלנו לשמור על כללי הדת – אין ספק שכאשר אנו מתרגלים דברים הקשורים ליהדות ולתרבות שלנו, זה עושה הרגשה נפלאה. יש כאלה שמחליטים לשמור שבת לצורך כך, אחרים מקפידים על הלכות כשרות ויש זוגות שמחליטים להקפיד על דיני הנידה השונים. לצד כל אלו, ישנה פעולה ממש נוחה ונעימה שאפשר לעשות ותעזור לנו להתחבר לשורשים, להרגיש רוחניים יותר ולהתקרב למסורת, וההפתעה הגדולה ביותר היא שאפשר לעשות אותה אונליין. אם עדיין לא הבנתם אנו מדברים כמובן על קריאת פרק תהילים יומי, ואנו רוצים להסביר בדיוק מה המשמעות של הדבר ואיך אפשר לעשות את זה בקלות.

מהו ספר תהילים?

תהילים הוא אחד מספרי המקרא אשר כלול בחלקים הכתובים שלה. על פי המסורת היהודית הספר מיוחס בעיקר לדוד המלך – כאשר אנשים מאמינים לרוב מייחסים את כתיבת הספר כולה אליו בעצמו. מנגד, חוקרים מדעיים של התנ"ך מאמינים כי הספר נכתב על ידי אישים רבים לאורך מאות שנים כאשר ההסכמה היא שמרבית הטקסטים נכתבו לכבודו הוא בהשראתו של דוד המלך. ישנם חוקרי מקרא שגורסים כי דוד המלך כתב את הספר למעשה באמצעות אישים גדולים רבים לאורך ההיסטוריה. מדובר על מזמורים – יצירות מסודרות וסדורות שתכליתן היא הודיה לבורא עולם. אם אתם מחפשים את כל הפרקים בצורה מסודרת, אתר כיפה יאפשר לכם להגיע לכל פרק יומי וזה לא משנה אם אתם מחפשים תהילים ליום רביעי, ימי חול אחרים או שבתות ומועדי ישראל.

מתחזקים: קוראים פרקי תהילים יומיים במהלך השבוע

מדוע קוראים תהילים?

על פי המסורת היהודים היו הלוויים מדקלמים פרקי תהילים בבית המקדש בשעת הקרבת הקורבנות. בהרבה מקרים מזמורי תהילים הם חלק בלתי נפרד ממהלך התפילה הרגיל – כלומר, סידור התפילה היהודי משתמש במקרים רבים בספר תהילים כבסיס לתפילות יומיומיות וכן כבסיס לתפילות מיוחדות.

מעבר לכך, יהודים רבים מאמינים כי הקריאה של פרקי תהילים יכולה להועיל לפרט ולכלל, מפני שיש בו מזמורים שמתאימים כמעט לכל סיטואציה. למשל – כאשר אדם חולה או צריך לעבור ניתוח, לקראת ראיון עבודה כשרוצים לקבל מזל וברכה וכן הלאה. בעבר, בעיירות מסורתיות במזרח אירופה, נהגו גברים ונשים לדקלם פרקי תהילים שונים כתחליף לתפילה.

מה שמעניין לדעת הוא שקריאת תהילים היא חשובה גם על פי המסורת הנוצרית. בממלכה הפרנקית בתקופה הקרולינגית למשל, ספר התהילים היה ספר הקריאה הראשון של כל תלמיד. בימים עברו, היה הספר שהוא כאמור אסופה של מזמורים לספר הלימוד הבסיסי של יסודות השירה לתלמידים צעירים.

האם יש מנגינה למזמורים?

על פי חוקרים מקראיים, אותם הלויים שדקלמו את מזמורי התהילים בבית המקדש עשו זאת עם לחנים מיוחדים לכל מזמור. למרבה הצער אותם הלחנים לא נשתמרו ועברו הלאה, אך יש מי שטוענים שבכנסיות מסוימות ישנם לחנים שהם קרובים לאותם לחנים מקוריים. כמו כן מעניין לדעת שעד היום יש קהילות מסורתיות בישראל שטוענות כי בידיהן אותם הלחנים המקוריים של פרקי התהילים כפי ששרו אותם הלויים בבית המקדש.

הפופולריות של הטקסטים כמו העושר הספרותי שלהם, הפכו אותם למושא כתיבה עבור הרבה אמנים בתרבות בת ימינו. דוגמא נפלאה היא השיר באנגלית "על נהרות בבל" של להקת פיטר פול ומרי שכולם מכירים – ואכן נראה כי זהו אחד הטקסטים החשובים ביותר בתרבות היהודית.